• Lorem ipsum

Waarom is een Nordmann Kerstboom de beste keuze?

24 Nov 2023
door Quinty

Nordmann Spar Kerstboom (Abies Nordmanniana)

Koop een Nordmann kerstboom; De meest verkochte kerstboom ter wereld, en zorgt met zijn diepgroene kleur en hoge naaldvastheid voor een geweldige kerstsfeer! Steeds meer Nederlanders kiezen voor de Nordmann Zilverspar: Abies nordmanniana. 

Wij verkopen A kwaliteit. De Nordmann Kaukaskische zilverspar (Abies Nordmanniana) als persoonlijk geselecteerde A kwaliteit Nordmann kerstboom. Volle symmetrische kerstboom met zachte sterke naalden. De kerstboom wordt door ons voorgeboord geleverd, passend voor onze Easyfix standaards. Geef je de boom water, dan blijft de kerstboom langer mooi.

De Nordmann kerstboom is relatief breed van onderen en heeft door de grote takken veel 'mooie openingen' voor uw kerstversieringen. De naalden van deze mooi boom zijn wat zachter dan die van de fijnspar en prikken niet. Ideaal voor mensen met kleine kinderen en huisdieren. Dit maakt het optuigen met het hele gezin, met kleine kinderen, makkelijker én leuker! Kortom; de Nordmann is de kerstboom voor iedereen! 

Onze Nordmann kerstbomen zijn verkrijgbaar in meerdere formaten en bezorgen wij gratis bij u thuis of op kantoor.

Voordelen Nordmann Kerstbomen

- Prachtige brede takken waar veel zware kerstspullen aan kunnen hangen

- Naalden van deze kerstboom prikken niet - leuk om dus met kleine kinderen op te tuigen

- Naaldvast - dat betekent dat de naalden blijven hangen - zo hoeft u minder vaak te stofzuigen

- Meest populaire kerstboom soort ter wereld

- Geselecteerd op kleur, symmetrie en volle takken

- Zachte, glanzende en lichtgeurige naalden

- Gezaagd, zonder klont met gat voor kerstboomstandaard 

- Prijs is incl. BTW

- Geleverd in stevige, speciaal ontworpen verpakking

- Gecertificeerd geteeld met respect voor milieu

Nadelen Nordmann kerstbomen

- Vanwege de vele voordelen en prachtige vormen wel wat prijziger

De Luxe Nordmann kerstboom

De Nordmann spar is het allerbeste kerstbomenras. Deze soort groeit maar liefst 8 tot 10 jaar voordat de boom gerooid kan worden. Het voordeel van dit lange rooien is dat de Nordmann een volle en symmetrische kerstboom is die nagenoeg geen naalden laat vallen. Bovendien zijn de naalden mooi glanzend, geurig en aangenaam zacht. Alle Nordmannbomen komen van gecertificeerde telers en zijn geselecteerd op kleur, symmetrie en volle takken.

Geen kerst zonder kerstboom

Een sfeervolle kerst is voor velen onmogelijk zonder één en of soms zelf meerder kerstbomen in de woning of op het werk. De sfeer die zo'n kerstboom met zich meebrengt is sterk afhankelijk van de soort kerstboom en de persoonlijke voorkeur omtrent de keuze van de boom. Zo kan er bijvoorbeeld gekozen worden tussen:

  • een kunstkerstboom
  • de traditionele fijnspar
  • de zeer populaire Nordmann-spar

Voordelen Nordmann kerstboom ten opzichte van onze traditionele kerstbomen: 

Jaarlijks wordt er in de maand december het huis versierd. Een onderdeel van de versiering is in Nederland een traditie van de aankoop van de kerstboom. Zo worden er in Nederland jaarlijks gemiddeld 3 miljoen kerstbomen gekocht. Ondanks, het kerstliedje O'dennenboom, o'dennenboom, is het juist de spar die we in de decembermaand in huis zetten om het huis te versieren. De spar is daardoor de boom die als kerstboom door het leven mag gaan. Van oudsher werd vooral de Picea abies, de groene fijnspar, gebruikt als kerstboom. Echter door de jaren heen worden er, naast de groene fijnspar, ook andere soorten sparren gebruikt als kerstboom Vooral de Deense Nordmann-spar is in Nederland erg populair geworden. Wanneer het gaat om het gebruik als kerstboom blijft het een unieke gewoonte om een echte boom in huis te versieren met kerstballen en andere kerstversieringen.

Voordelen van de Nordmann-spar

Van oudsher werd de fijnspar (Picea abies) gebruikt als kerstboom. Door de jaren heen heeft deze fijnspar veel concurrentie gekregen van andere spar soorten sparren. Hiervan is de Nordmann de belangrijkste. Een belangrijke reden, waarom vele mensen kiezen voor het kopen van de Nordmann-spar, is het feit dat de naalden van de Nordmann minder snel uitvallen. Dit in tegenstelling ten opzichte van de naalden van die van de fijnspar. Naast het uitvallen van de naalden is ook de uitstraling van de boom voor velen een belangrijk component. Waar de fijnspar dunne, groene, prikkende naalden heeft, heeft de Nordmann-spar, dikke, stompe naalden met een blauwgrijze gloed.

Waarom is de Nordmann-spar duurder dan de fijnspar?

Een nadeel van het gebruiken van een Nordmann-spar als kerstboom is het grote prijsverschil ten opzichte van de fijnspar.

De prijs van een Nordmann-spar varieert van ongeveer 25 euro voor een kleine boom tot meer dan 50 euro voor een middelmatige kerstboom. Deze prijs is behoorlijk hoger. Vooral veel hoger dan de prijs van de traditionele kerstboom. De gemiddelde prijs van de traditionele kerstboom is zo rond de tien euro. De oorzaak van de hoger prijzen van de Nordmann-spar zijn af te leiden van de groeisnelheid van de Nordmann-spar. De groeisnelheid van de Nordmann-spar ligt namelijk beduidend lager, dan de groeisnelheid van de traditionele kerstboom. Hierdoor duurt het twee keer zo lang voordat een Nordmann-spar 1,5-2 m hoog is.

Decoratieve kegels

De vele zilversparren, waaronder de Nordmann-spar, hebben een sterke decoratieve eigenschap. Dit zijn de rechtopstaande kegels, die in de sparren aanwezig zijn.

Het Nederlandse klimaat is weliswaar iets minder geschikt voor de teelt van de Abies Nordmannia Nordmann maar dit valt op te vangen door extra snoeien. Aan de teelt van Nordmann in Nederland zitten ook voordelen: We zitten dicht bij onze afnemers waardoor onze bomen geen lange handlingstijden hebben en dus verser zijn. Ook kunnen we garanderen dat uw bomen pas net voor aflevering uit de grond gehaald worden of gezaagd zijn.

Als we bij anderen in zouden kopen kunnen we dat niet kunnen garanderen zeker niet vanuit Nederland. Een ander bijkomend voordeel is dat we met de snoei onze bomen aan kunnen passen aan de wensen van onze klanten. Deense of Duitse bomen zijn meestal te breed van onder naar de smaak van Nederlandse klanten.

Nadelen:

Het duurt ruim 10 jaar voordat de Nordmann bomen hoogte hebben bereikt van 1,50 tot 2 meter. 

De Kaukasische zilverspar (Abies nordmanniana), nordmannspar of krimspar is in 1838 door de Finse bioloog Alexander von Nordmann (1803-1866) in West-Europa geïntroduceerd en wordt meer en meer als kerstboom gebruikt, doordat de naalden minder snel uitvallen dan die van de fijnspar (Picea abies). De boom groeit langzaam: het duurt twee keer zo lang als bij de fijnspar voordat de boom 1,5–2 m hoog is.

Denemarken is een belangrijke producent met een export van 5 miljoen bomen per jaar. De boom wordt in Europa ook veel aangeplant voor de productie van hout, dat wit van kleur is.

De naalden zijn zachter dan die van de fijnspar. De naald is plat, 1,8-3,5 cm lang en 2 mm breed met stompe top. De dikte van de naald is ongeveer 0,5 mm. De bovenkant van de naald is glimmend donkergroen en op de onderkant zitten twee blauw-witte lengtestrepen.

De boom kan 60 m hoog en 2 m in stamomtrek worden en is kegel- tot zuilvormig. De boom heeft op jonge leeftijd een gladde bast, die pas op zeer hoge leeftijd gegroefd is. Op de bast zitten harsblaasjes.

De takken staan in kransen rondom de stam. De zijtakken staan in twee rijen min of meer tegenover elkaar. De Kaukasische zilverspar houdt van veel regenval. Hete zomers met periodes van lange droogte kunnen fataal zijn.

Er zijn verschillende cultivars Nordmann Zilversparren:

Abies nordmanniana 'Aurea' met goudgeelachtige kleur

Abies nordmannian 'Pendula' met hangende takken

Abies nordmanniana 'Golden Spreader' met dwerggroei en goudgeelachtige kleur

Abies nordmanniana 'Robusta' met spiraalsgewijze groei.

Bekijk meer informatie over de juiste verzorging van Nordmann kerstbomen. Wilt u meer weten over brandveiligheid en kerstbomen? Klik dan hier.

Grotere maten op aanvraag beschikbaar.

Zie hier onze Nordmann is altijd voorzien van een conisch gat zodat deze perfect past op de Easyfix kerstboomstandaard. Alle bomen worden op maat gemaakt naar maximaal 175 cm.

Deze Kaukasische zilverspar staat ook bekend als de Nordmann-spar of krimspar. 

Waarom is de Nordmann kerstboom zo geliefd?

De Nordmann zilverspar Abies nordmanniana is ook bekend als Nordmann-spar, Kaukasische zilverspar of Krimspar is de ideale kerstboom. 

Elk jaar met kerst versieren we weer met ze’n allen onze huizen, tuinen, kantoren en straten.   Dit doen we met lampjes en slingers. Maar vooral met een prachtig versierde sfeervolle kerstboom. Verreweg de populairste kerstboom is de 'Nordmann' kerstboom. 

De redenen hiervoor zijn dat de Nordmann een mooie volle symmetrische vorm heeft, de stevige takken met zachte naalden hebben een karaktervolle heerlijke geur, vallen niet uit en prikken niet! Ideaal om volgens traditie samen gezellig met kinderen de Nordmann kerstboom te versieren.  

De Nordmann zilverspar Abies nordmanniana, heeft een prachtige groene kleur die donkergroen wordt rond de kerstdagen, dit zorgt voor een geweldige kerstsfeer! 

Feiten over de Nordmann bomen:

De Nordmann zilverspar groeit niet snel, wel twee keer zo traag als de kwalitatief minder goede fijnspar. Het duurt 8 tot 10 jaar voordat Nordmann een hoogte heeft bereikt van 1.50 meter tot 2 meter! 

De naalden zijn zacht, plat, 1,8 tot 3,5 cm lang en hebben een stompe top, waardoor ze niet prikken. 

Een Nordmann boom kan 60 meter hoog worden met een stambreedte van 2 meter. De hoogste aangetroffen Nordmann boom van Europa is 85 meter. 

De Nordmann kerstbomen die u in Nederland kunt kopen komen uit Denemarken, zo ook die van Garden Interiors. Denemarken exporteert rond de 5 miljoen kerstbomen per jaar, daar de weersomstandigheden en de bodemgesteldheid perfect is voor de Nordmann zilverspar kerstboom. 

Tips voor na de aankoop van uw Nordmann Spar Abies nordmanniana kerstboom: 

Bewaar het netje van de Nordmann kerstboom waarmee hij geleverd is, dit is namelijk erg handig als u de kerstboom na de kerst of Nieuwjaar wilt opruimen.

Zoek een mooie plek voor uw mooie kerstboom. Let op dat hij niet op de tocht staat, dit kan er namelijk voor zorgen dat de Nordmann kerstboom uitdroogt. 

Zet de kerstboom niet te dicht bij een verwarmingsbron, houd minimaal 2 meter afstand. Zolang de Nordmann kerstboom in de ruimte staat is het goed om hem regelmatig water te geven. Dit voorkomt uitdroging en ook het uitvallen van de dennennaalden. 

Wetenswaardigheden over de Nordmann Kerstboom 

Wist u dat de Nordmann in de natuur een voedselplant voor vogels is en dat de boom in de winter zijn opvallende groene kleur behoud? 

Hoe komt de Nordmann aan zijn naam? 

De Kaukasische zilverspar (Abies nordmanniana), nordmannspar of krimspar is in 1838 door de Finse bioloog Alexander von Nordmann (1803-1866) in West-Europa geïntroduceerd en wordt nu het meest als kerstboom gebruikt, doordat de naalden minder snel uitvallen dan die van de fijnspar (Picea abies). De Abies nordmanniana zilverspar wordt in Europa ook veel aangeplant voor de productie van hout, dat een witte kleur heeft. 

De naalden van de Nordmann kerstboom.

Deze zijn zachter dan die van de fijnspar, ze prikken niet. De bovenkant van de naald is glimmend donkergroen en op de onderkant zijn twee blauw-witte lengtestrepen aanwezig. De naald van de boom is plat, ze zijn 1,8-3,5 cm lang en 2 mm breed. Ze hebben een stompe top, waardoor de aangenaam aanvoelen. De dikte van de naald is ongeveer 0,5 mm. 

De takken van de kerstboom staan in kransen rondom de stam. De zijtakken van de boom staan in twee rijen min of meer tegenover elkaar.

De Abies nordmanniana is kegel- tot zuilvormig. De boom heeft een gladde bast, die pas op zeer hoge leeftijd gegroefd gaat worden. Op de bast van de kerstboom zitten harsblaasjes.

De Kaukasische zilverspar houdt van veel water / regen. Hete zomers met periodes van lange droogte kunnen fataal zijn voor de Nordmann Abies nordmanniana. 

Wist u dat een Nordmann kerstboom wel meer dan 60m hoog en 2 meter in stamomtrek kan worden? En dat er 4 verschillende rassen Nordmann bomen zijn?

  • Abies nordmanniana 'Robusta' met spiraalsgewijze groei
  • Abies nordmanniana 'Aurea' met goudgeelachtige kleur
  • Abies nordmanniana 'Golden Spreader' met dwerggroei en goudgeelachtige kleur
  • Abies nordmannian 'Pendula' met hangende takken
Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? JaNeeMeer over cookies »