• Lorem ipsum

Tuinkussens wassen

19 Mar 2024
door Engel

Tuinkussens wassen: de do’s en don’ts

Een vlek is helaas zo gemaakt. Waarschijnlijk kunnen uw tuinstoelkussens dan ook regelmatig een goede reiniging gebruiken. Maar hoe pakt u dit het beste aan? Geen zorgen. In dit artikel helpen wij u graag op weg.

De eerste stap is altijd om te kijken of uw kussenhoezen een waslabel met wasinstructies hebben. Deze zit meestal aan de binnenkant. Heeft u het label gevonden? Volg dan altijd de betreffende instructies op. Zo bent u verzekerd van een mooi eindresultaat.

Kunt u geen waslabel vinden en twijfelt u over de beste reinigingsmethode? Dan hebben we hieronder alle do’s en don'ts voor u op een rij gezet. Zo geniet u het langst van uw mooie, schone tuinkussens. 

tuinkussens wassen

Hoe kan ik mijn tuinkussens met een afritsbare hoes wassen?

De meeste tuinkussens hebben een afritsbare hoes, zodat u de wasmachine het werk kunt laten doen. Rits de kussenhoes los en bekijk het waslabel aan de binnenkant. Heeft u geen waslabel gevonden? Kies dan altijd voor een lage wastemperatuur (max. 30 graden) en gebruik een minimale hoeveelheid van een mild wasmiddel.

Stop uw kussenhoezen na het wassen nooit in de droger. Laat ze aan de lucht drogen. Dit kan naar wens binnen of buiten, maar nooit in de felle zon. Dit kan namelijk voor verkleuring zorgen. 

tuinkussens wassen

Hoe kan ik mijn tuinkussens zonder afritsbare hoes wassen?

Zijn uw kussenhoezen niet afritsbaar? Stop uw kussens dan nooit in zijn geheel in de wasmachine. Maak in plaats daarvan een emmer met lauwwarm water en een milde zeep. Pak een zachte doek of spons en maak deze goed nat. Wrijf vervolgens met beleid over de vlekken. Laat uw kussens vervolgens aan de lucht drogen. Stop ze nooit in de droger.

Bij hardnekkige vlekken kan het zijn dat u bovenstaande stappen een paar keer moet herhalen voor het gewenste resultaat. Krijgt u de vlekken er echt niet uit? Dan kunt u overwegen om uw kussen(s) weg te brengen voor professionele reiniging. Bijvoorbeeld naar een meubelstomerij.

tuinkussens wassen

Hoe droog ik mijn tuinkussens na het wassen?

Na het reinigen van uw tuinkussens is het belangrijk om ze goed te laten drogen. Zo weet u zeker dat schimmels en nare luchtjes geen kans krijgen.

Do’s voor het drogen:

  • Laat uw kussens aan de lucht drogen. Binnen, of buiten in de schaduw.
  • Draai natte tuinkussens regelmatig om tijdens het drogen.

Don'ts voor het drogen:

  • Doe uw natte tuinkussens of kussenhoezen nooit in de droger.
  • Leg uw natte tuinkussens nooit in de felle zon. 

Hoe verwijder ik een vlek uit mijn tuinkussens?

Een klodder zonnebrandcrème of een gesmolten ijsje: een vlek is helaas zo gemaakt. Direct handelen is dan belangrijk. Laat de vlek nooit zitten, maar probeer hem direct te verwijderen. Zo voorkomt u dat de vlek zich dieper in de stof nestelt en daardoor steeds hardnekkiger wordt. 

Pak hiervoor een emmer lauwwarm water met een beetje milde zeep. Pak een zachte doek of spons, maak deze goed nat en dep herhalend op de vlek. Maak indien nodig een licht wrijvende beweging. In de meeste gevallen is dit voldoende om de vlek te verwijderen. 

Is de vlek te hardnekkig? Kijk dan of u de kussenshoezen kunt afritsen en in de wasmachine kunt doen. Volg hierbij de instructies van het waslabel op, of lees de do’s en don’t elders in dit artikel.

tuinkussens wassen

Wat kan ik doen bij hardnekkige vlekken in mijn tuinkussens?

Werken bovenstaande methodes niet? Blijven de vlekken zich hardnekkig tonen? Dan kunt u overwegen om uw tuinkussens weg te brengen voor professionele reiniging. Bijvoorbeeld naar een meubelstomerij. 

Meubelstomerijen gebruiken vaak milieuvriendelijke methoden en professionele middelen. Sommige specialisten bieden zelfs reiniging aan huis aan. Dat scheelt u weer een rit! 

Moet ik mijn tuinkussens binnen opbergen?

Om uw tuinkussens zo lang mogelijk mooi te houden kunt u ze het beste binnen opbergen. Dit geldt voor alle soorten kussens, zelfs voor all-weather kussens. 

Waarom wij dit adviseren? All-weather kussens kunt u uiteraard buiten laten liggen. Daar zijn ze voor gemaakt. Toch hebben stof, regen, wind en beestjes altijd invloed. Wilt u dit voorkomen? En uw kussens zo mooi en schoon mogelijk houden? Dan is binnen opbergen toch echt het beste. 

Dekt u uw tuinmeubelen af wanneer u er geen gebruik van maakt? Dan kunt u de kussens gewoon laten liggen. Deze zijn dan voldoende beschermd.

tuinkussens wassen

Hoe voorkom ik vlekken op mijn tuinkussens?

Voorkomen is beter dan genezen, dus neem indien mogelijk maatregelen om vlekken op uw tuinkussens te voorkomen. Smeert u zich in met zonnebrandcrème? Leg dan een badlaken over uw loungestoel, ligbed of loungeset voordat u plaatsneemt. Wordt er een ijsje gegeten, bijvoorbeeld door kleine kinderen? Leg er een handdoek of theedoek onder, zodat vlekken geen kans krijgen.  

Heeft u vragen over tuinkussens wassen?

Heeft u een andere vraag over het wassen of reinigen van uw tuinkussens? Neem gerust contact met ons op. Onze specialisten adviseren u graag. Ga naar de pagina ‘contact’ voor alle contactmogelijkheden. 

Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? JaNeeMeer over cookies »