• Lorem ipsum

Teakhout onderhouds advies

12 Apr 2023
door Quinty

Teakhout onderhoud

Evenals andere houtsoorten zoals acaciahout heeft teakhout ook het juiste onderhoud nodig om lang mooi te blijven. Als jij je teakhout tuinmeubelen goed onderhoud zullen deze jaren mee gaan en tegelijkertijd ook jaren mooi blijven. Met de volgende tips en tricks kan jij er ook zelf voor zorgen dat dit ook met jouw teakhout meubelen het geval is.

Wat is teakhout?

Teakhout is afkomstig van de Tectona Grandis boom ook wel een duur woord voor de teakboom, de teakboom is voornamelijk te vinden in Zuidoost-Azië. Dit houtsoort is enorm duurzaam, zo duurzaam zelfs dat het onder de duurzaamheidsklasse 1 valt. De reden hiervan is omdat teakhout een enorm hoog oliegehalte heeft, goed tegen weersomstandigheden kan en tot wel 25 jaar meegaat voor zowel binnen als buiten meubelen.

De verschillende soorten teakhout

Teakhout heeft verschillende soorten prijs-kwaliteit gradaties, elke gradatie teakhout is een hoge kwaliteit hout. Maar omdat teakhout best wel prijzig is heeft het verschillende klasse.

Zo heb je de A-klasse, dit is het stuk hout wat in het midden van de boomstronk zit. Dit is de beste kwaliteit teakhout die er is en gelijk ook de duurste, omdat het vanuit de kern komt moet de boom minimaal 40 jaar oud zijn en dan komt er tussen de 20-40% A-klasse hout uit en daarom is het ook zo duur.

B-klasse teakhout, dit zijn de ringen om de A-klasse hout. Uit een boom van 40 jaar oud komt er ongeveer 30-40% B-klasse hout uit de boom. De kleur van deze klasse is een stukje lichter dan de A-klasse hout, ook heeft dit iets minder glans. De reden dat dit stuk hout iets minder glans heeft is omdat er een iets lager oliegehalte in dit stuk hout zit, de levensduur is dus ook iets korter maar met het juiste onderhoud kan dit alsnog oplopen tot 25+ jaar.

C-klasse teakhout, dit zijn de overige gedeeltes van de boom. Nog steeds een goeie kwaliteit houtsoort maar net even een stukje goedkoper, dit wordt meestal niet gebruikt voor meubelen omdat het niet dezelfde sterkte heeft als de A en B klasse. Dit wordt meestal gebruikt voor souvenirs en andere kleine dingen zoals kaarshouders of onderzetters.

Teakhouten tuintafel

Het onderhoud van teakhouten meubelen

Als je investeert in een mooie teak tuinmeubel is het natuurlijk de bedoeling dat deze zo lang mogelijk mee gaat en zo lang mogelijk mooi blijft, als dit het geval is volg dan de volgende tips en geniet jaren van jouw tuinmeubelen.

Sommige mensen vinden het juist mooi dat hun houten tuinmeubelen vergrijzen over de jaren, voor die mensen is er een makkelijke oplossing namelijk een instant grey coating voor teakhout. Dit zorgt ervoor dat nadat je de coating erop hebt gedaan dat de meubelen vergrijzen, dit proces van vergrijzen duurt 6 tot 8 uur.

Voor heel veel mensen is dit ook niet de bedoeling en die willen juist de warme kleur van teak houden, dan zijn de volgende stappen handig om te volgen.

Teak reiniger, dit breng je 1 keer per jaar aan in het voorjaar. Dit zal de grijze/groene gloed die er eventueel op is gekomen tijdens de regenbuien vervagen. Daarna is het handig om een teakolie, teak beschermer of teak sealer aan te brengen voor en na de winter maanden. Dit zorgt ervoor dat de warme kleur van teak tot wel 4 x langer blijft dan als u het onbehandeld laat.

Als allerlaatst is er ook nog een bepaalde coating die gebruikt kan worden om de nerven in teakhout duidelijker te maken. Ook zorgt deze coating voor een diepere donkerdere kleur van het teakhout, de naam van deze coating is Vintage teak beschermer.

Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? JaNeeMeer over cookies »