• Lorem ipsum

Hoe onderhoud je acaciahout?

12 Apr 2023
door Quinty

Acaciahout onderhoud tips

Heb jij een tuinmeubel van Acaciahout, of wil je een tuinmeubel van Acaciahout aanschaffen? Dan is het superhandig om te weten hoe je deze moet onderhouden. Nadat je dit blog hebt gelezen weet jij alles over het onderhoud van dit soort hout.

Wat is Acaciahout?

Acaciahout is afkomstig van de acaciaboom, dit is een loofboom en is voornamelijk bekend door de prachtige bloemen. Acaciabomen komen voornamelijk voor in de Verenigde staten en Australië, de bomen worden niet enorm groot en hierdoor is de prijs van acaciahout redelijk hoog. Acaciahout is te herkennen aan de rode gloed die deze houtsoort van nature heeft. Ook is acaciahout te herkennen aan haar fijne nerf, wisselende kleurschakering en vlamtekening.

Waarom wordt acaciahout gebruikt voor tuinmeubelen?

Acaciahout is een hardhout met een hoog oliegehalte, dit zorgt ervoor dat de meubelen van acaciahout een stuk langer meegaan dan bijvoorbeeld meubelen van vurenhout. Acaciahout verkleurt wel maar dat gaat enorm langzaam in tegenstelling tot andere houtsoorten. Hout is een levend materiaal, door de luchtvochtigheid, warmte, regen en vorst, zet het uit en krimpt het weer.

Als jij je houten meubelen niet goed onderhoud zullen er barsten in komen. Verkleuren is een natuurlijk proces wat niet voorkomen kan worden maar wel vertraagd kan worden als het op de juiste manier wordt onderhouden.

Omdat acaciahout een hoog oliegehalte heeft is het nagenoeg ongevoelig voor water en vocht indringing. Maar omdat het aan het eind van de dag alsnog hout is zal het wel verouderen, het verouderen zal te merken zijn aan vergrijzen, haarscheuren, barsten. De barsten en haarscheuren zijn te voorkomen als het hout op de juiste manier wordt onderhouden.

Acaciahouten tuinmeubel

Onderhoud acaciahout

Het juiste onderhoud zorgt ervoor dat het super lang mooi blijft, hiervoor hebben wij de volgende tips:

Acaciahout is eigenlijk super makkelijk om te onderhouden, het kan genoeg zijn om het hout af te nemen met een lauwwarm doekje en daarna weer af te drogen.

Wel is het handig om eens in de zoveel tijd de meubelen met een zachte borstel en een mild sopje schoon te maken, mocht er mos op zitten (wat erg onwaarschijnlijk is) haal dit grondig weg. Dit zorgt ervoor dat het niet of minder snel terugkomt.

Maak de meubelen schoon wanneer het zonnetje schijnt, laat dan de meubelen goed drogen.

Om ervoor te zorgen dat het hout in topconditie blijft is het slim om 1 keer per jaar met een teakolie over het hout te gaan, dit zorgt ervoor dat de mooie warme kleur van het hout blijft.  

Mochten er houtsplinters komen of kleine scheurtjes dan is het handig om het meubel heel zachtjes te scheuren en daarna te behandelen met een olie of coating.

Als jij al deze stappen volgt en jouw acaciahouten tuinmeubelen goed onderhoud, heb jij gegarandeerd jarenlang plezier van jouw tuinmeubelen!

Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? JaNeeMeer over cookies »