Teak onderhoud SUNS

  • Geplaatst op
Teak onderhoud SUNS

Hoe onderhoud je Teakmeubelen?

De kracht van Teak

Teak is de oersterke houtsoort voor buitenmeubelen en vormt de basis voor veel tuinmeubelen uit de SUNS collectie. Vormgegeven in elegante of juist strakke lijnen. Prachtig gecombineerd met industrieel aluminium, robuust staal of romantisch wicker. SUNS heeft de balans gevonden tussen neutraal en uitbundig design. Sterk teak en hoogwaardige materialen maken dat de tuinmeubelen van SUNS jarenlang meegaan. 

Over teakhouten tuinmeubelen

Teakhout  heeft een hoge kerndichtheid, het is een hardhout met “hoog vetgehalte”. Hierdoor is teakhout zwaarder, sterker en beter bestand tegen vocht. Vocht kan door de dichtheid bijna niet doordringen tot de kern van het hout waardoor teakhout de ultieme houtsoort is voor buitenmeubelen. 

Natuurlijke eigenschappen teakhout

Teakhout is een van de beste kwaliteit houtsoorten maar het blijft uiteraard wel een natuurproduct. Door weersinvloeden zal ook teakhout in meer of mindere mate gaan “werken”. 

Zoals uitzetten, krimpen, scheuren, verkleuren en bij geen onderhoud oplage termijn ook gaan schimmelen of rotten. Hier kunnen we dan ook geen garantie op geven, dit gebeurd nu eenmaal bij natuurproducten. Maar door goed onderhoud verlengt u de levensduur. 

 

Hoe onderhoud ik teakhouten tuinmeubelen van SUNS?

Garden Interiors adviseert een jaarlijkse schoonmaakbeurt van uw Teak meubels met Suns Shine hout cleaner. 

Indien u de originele goudbruine kleur van teakhout wenst te behouden dan kunt u na de schoonmaakbeurt met Suns Shine hout cleaner onze Teak Protector van Golden Care aanbrengen. 

Onderhoud Teak

De Teak tuinmeubelen van SUNS kunnen in principe zonder onderhoud buiten blijven staan. Maar om zo lang mogelijk plezier te hebben van uw teakhouten tuinmeubelen raden wij u aan het teakhout een tot twee keer per jaar schoon te maken met lauw sopje of voor hardnekkig vuil met Suns Shine hout cleaner. 

Om vergrijst teak te beschermen tegen vlekken en het vuil- en waterafstotend. 

Om de teakhouten tuinmeubelen lang mooi te houden en het schoonmaken makkelijker te maken voor de volgende keer raden wij aan het teakhout te behandelen met Suns Shine Hout Protector. Dit is de meest krachtige en optimaal werkende bescherming voor teakhouten tuinmeubelen. 

Omdat teakhout de eigenschap heeft om te vergrijzen met de jaren, kan het zijn dat je dit voor wil zijn. Dit kan door middel van de Teak Protector van Golden Care, dit middel zorgt ervoor dat het teakhout haar warme kleur behoudt. Na het schoonmaken van het teakhout kan het hout beschermd worden met de hout protector van Suns. Dit is een optimaal werkende en meeste krachtige bescherming voor teakhouten tuinmeubelen. 

Hiermee zorgt u ervoor dat het teakhout water- en vuilafstotend wordt en bovendien beschermt tegen schimmels. De hout protector van SUNS is kleurloos en beschermt enkel tegen vuil en vlekken. Let op: 

De hout protector van SUNS houd het vergrijzingsproces niet tegen! 

Teakhout vergrijst wanneer het langdurig blootgesteld wordt aan wind, regen en zonlicht. De natuurlijke olie in het hout zal langzaam uit de bovenste laag weg trekken. Het hout zal op den duur steeds lichter van kleur worden en uiteindelijk veranderen in een mooie zilvergrijze kleur. 

Wenst u de warme kleur van het teakhout te behouden? Behandel het hout dan 1 tot 2 keer per jaar met de teak protector. Dit is een gekleurde laag die vergrijzing van het teak tegen gaat. Let op: De teak protector beschermt niet tegen vuil en vlekken! 

Belangrijk: Wenst u zowel het teakhout te beschermen tegen vuil en weersinvloeden en wenst u de warme kleur te behouden?

Behandel eerst met de Teak protector Golden Care en daarna pas met de hout protector van SUNS.  

De reden hiervoor is dat als u andere volgorde hanteert de Teak protector van niet hecht aan het hout en zal gaan afgeven op de kussens en uw kleding. 

Wind, regen en zonlicht zorgt uiteindelijk ervoor dat het teakhout na enkele jaren verkleurt en de bovenste laag van het hout aangetast wordt. 

Ook vormt zich de winter vaak ook groene aanslag op het tuinmeubel. Om de levensduur van de prachtige loungeset te verlengen en deze langer schoon te houden, kunt u het beste de loungeset droog opbergen. 

Uiteraard raden we wel aan om het teakhout enigszins te onderhouden voor de langste levensduur. Wij raden aan teakhouten tuinmeubelen minstens 1 tot 2 keer per jaar in elk geval schoon te maken. Dit kan met groene zeep of Hout Cleaner van SUNS voor hardnekkiger vuil. 

Schoonmaken van teakhouten tuinmeubelen

Teakhout maakt u het beste schoon met de Hout Cleaner van SUNS en een spons. Om te beginnen maakt u het teak nat en zorg ervoor dat de ondergrond (en eventuele planten) niet in aanraking komt met het schoonmaakmiddel. Wij adviseren u handschoenen te dragen bij het schoonmaken van uw tuinmeubelen.

Verdeel de Hout Cleaner van SUNS over het teakhout en laat het even intrekken. Vervolgens wrijft u met een spons het vuil los, bij hardnekkig vuil kunt u ook een borstel gebruiken. Het voordeel van de Teak Cleaner is dat het algen dood en deze minder snel terug komen. Uw teakhouten tuinmeubelen worden mooi egaal grijs.

De kleur behouden van uw teakhouten tuinset

Alle teakhouten tuinmeubelen zijn onbehandeld. Indien gewenst kunt u de teakhouten tuinmeubelen behandelen.

Wenst u uw de kleur van uw teakhouten lounge meubelen, tuintafel, of teak tuinstoel te behouden? Dan adviseren wij Teak Protector. Teak Protector zorgt ervoor dat uw Teak meubel niet vergrijst en zijn mooie bruine kleur blijft behouden. 

Teak Protector is eenvoudig aan te brengen. Van belang is dat het teakhouten tuinmeubel minimaal 1 week buiten heeft gestaan. De rede is dat de vettige laag op het teakhout door de buitenlucht zal verdwijnen. En de Teak Protector in het hout kan doordringen.
Als u de teakhouten tuinmeubel gaat behandelen, is het belangrijk dat u de ondergrond bedekt en handschoenen gebruikt. Lees ook goed de gebruiksaanwijzing op de achterkant van de fles. 

Uw teakhouten tuintafel of andere teakhouten tuinmeubelen kunt eenvoudig behandelen. U wrijft het teakhouten tuinmeubel in en herhaalt dit, nadat de eerste laag is opgedroogd, voor een tweede keer.

Het grote voordeel van Hout Protector ten opzichte van teakolie is dat u de Hout Protector maar 1 keer per jaar hoeft aan te brengen.

Teakhouten tuinmeubelen grijs laten worden en beschermen

Wenst u uw teakhouten tuinmeubel te beschermen maar wilt u deze toch ook grijs laten worden?
Dan adviseren wij Teak Shield. Deze bijna blanke beschermlaag zorgt ervoor dat er niets in het hout kan trekken. Zelfs geen olijfolie. Het aanbrengen van de Teak Shield gaat op de zelfde manier als Hout Protector. Reinig als eerste uw teakmeubel met Hout Cleaner en laat het meubel goed drogen. Daarna brengt u Teak Shield aan met een doek. Als de eerste laag is opgedroogd, brengt u de tweede laag aan.

Ook is het mogelijk om uw teakhouten tuinmeubel eerst met een Teak Protector te behandelen en daarna met Teak Shield. Echter moet dit meerdere keren per jaar gebeuren, daar de werking iets afneemt.