• Lorem ipsum

Wat is beter voor het milieu, een Echte- of Nep Kerstboom?

11 Sep 2021
door Carla Johannson

Wat is beter voor het milieu, een echte- of nep kerstboom? 

Een van de belangrijkste redenen welke kerstboom u koopt is hoe hij eruitziet. Of het nu een kunstkerstboom is of een echte. 

Er zijn vele rassen echte kerstbomen, waaronder de Nordmann en Picea  Omorika, de originele klassieke dennenboom. En tientallen kunstkerstbomen.  

Wat vindt u mooi, hoe groot moet hij zijn, wat brengt het kerstgevoel bij naar boven? Het kiezen van de juiste boom blijft dan ook een kwestie van smaak.

Een versgekapte kerstboom is uiteraard romantischer met zijn echte naalden en heerlijke dennengeur, maar tegenwoordig zijn vele hoogwaardige kunstkerstbomenniet van echt te onderscheiden. Plastic kerstbomen zijn altijd mooi symmetrisch en blijven perfect in model terwijl een echte scheve kerstboom natuurlijk ook zijn charme heeft. Veel mensen vinden de geur van een echte kerstboom belangrijk, maar is op te lossen door de kunstkerstboom te sprayen met dennengeur:).

Wat is nu duurzamer een echte of plastic kerstboom? 

Dat is een goede vraag. Zelfs de kerstboom-specialisten van Milieudefensie weten het niet helemaal. Je verwacht het misschien niet, maar het autoritje om je kerstboom op te halen is nog het meest vervuilend. 

Niet bekend of een echte- of kunstkerstboom beter is voor het milieu... 

Duidelijk is wel dat hoe langer je met je kerstboom doet, de milieubelasting vermindert. Herplant een echte boom na de feestdagen of gebruik een kunstkerstboom meerdere jaren. Garden Interiors heeft een collectie van de mooiste en duurzaamste kunstkerstbomen. Voor tientallen jaren kerstplezier. Onze bomen gaan nooit vervelen! Maar wij verkopen ook echte kerstbomen in een pot die u na kerst in de tuin kunt plaatsen.

Het is dan ook moeilijk om de milieuvriendelijkste boom aan te wijzen. Dat komt doordat plastic kerstbomen het milieu op een andere manier belasten dan echte kerstbomen.

Voor alle soorten kerstbomen geldt dat het beter is als ze van een hoge kwaliteit zijn en meerdere jaren meegaan en of u ze in de buurt koopt of online. Post.nl rijdt toch al door uw straat :).

 

Kunstkerstboom: lange levensduur

Ga je voor een kunstkerstboom let dan op de kwaliteit. Betaal liever iets meer voor een goede nep kerstboom die lang meegaat. Om de paar jaar een nieuwe kunstboom kopen is waarschijnlijk duurder en zeker slechter voor het milieu.

 

Kunstsneeuw als versiering is niet milieu vriendelijk. 

Met kunstsneeuw in de kerstboom kan je er een witte kerst van maken zonder dat het sneeuwt! 

Als u nepsneeuw buiten gebruikt is dit alleen niet goed voor het milieu. De vlokken, poeders of sprays zijn gemaakt van plastic voorzien van een brandveilig chemisch laagje. Omdat de nep sneeuwvlokken klein en licht zijn verspreiden ze snel bij wind en regen. Ook blijven er vaak restjes sneeuwvlokken liggen op de grond. Het plastic komt in de natuur terecht en verdwijnt via de bodem of grondwater, en kan zelfs bijdragen aan de plastic soep. 

 

5 redenen om een kunstkerstboom te kopen

1. Een kunstkerstboom verliest geen naalden

2. Vele Leuke alternatieven. U ziet waarschijnlijk meteen een donkergroene kerstboom voor u. Maar wie zegt dat u niet voor een besneeuwde of rode kerstboom kan gaan? U kunt het zo gek niet bedenken!

3. Goedkoper op lange termijn. Een kunstboom is duurder in aanschaf maar op lange termijn is dit een goedkopere keuze. Van een kwalitatief hoogwaardige kerstboom van bijvoorbeeld Our Nordic Christmas van Van der Gucht kunt u zeker tien tot twintig jaar lang genieten!

4. Blijft jarenlang mooi. Van een mooie kunstkerstboom kunt u jarenlang genieten. Berg hem elk jaar weer op in zijn meegeleverde opbergdoos of kerstboom zak samen met de led verlichting en de kerstballen en andere kerstversiering en hij blijft zeker jaren mooi.

5. Makkelijk in onderhoud. Een echte kerstboom moet u natuurlijk water geven en vaak stofzuigen omdat hij zijn naalden verliest. Dat probleem heb je niet met een kunstkerstboom. Je hoeft hem enkel maar te versieren en dan hoef je er wekenlang niet naar om te kijken. Je kan hem zonder zorgen elke dag bewonderen en genieten van je prachtige kerstboom!

Tot slot: Gebruik ledlampjes in uw kerstboom: deze zijn het goedkoopst in energieverbruik en hebben de minste milieubelasting. Met een beetje creativiteit maakt u Kerst een stukje duurzamer.

Wij wensen u gezellige feestdagen!  

Twijfelt u nog of u een echte of kunstkerstboom wil kopen?

Wellicht kunnen deze Blogs u helpen bij uw keuze

Een echte kerstboom of kunstkerstboom kopen?

De verschillen tussen PE en PVC kunstkerstbomen

Brandveilige Kerstbomen

Wat is een Nordmann Kerstboom precies?

De geschiedenis van de Kerstboom

Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? JaNeeMeer over cookies »