• Lorem ipsum

Wat is een Nordmann Kerstboom precies?

11 Sep 2021
door carla Johannson

Waarom is de Nordmann kerstboom zo geliefd?

De Nordmann zilverspar Abies nordmanniana is ook bekend als Nordmann-spar, Kaukasische zilverspar of Krimspar is de ideale kerstboom. 

Elk jaar met kerst versieren we weer met ze’n allen onze huizen, tuinen, kantoren en straten. Dit doen we met lampjes en slingers. Maar vooral met een prachtig versierde sfeervolle echt kerstboom. Verreweg de populairste kerstboom is de Nordmann kerstboom. 

De redenen hiervoor zijn dat de Nordmann een mooie volle symmetrische vorm heeft, de stevige takken met zachte naalden hebben een karaktervolle heerlijke geur, vallen niet uit en prikken niet! Ideaal om volgens traditie samen gezellig met kinderen de Nordmann kerstboom te versieren.  

De Nordmann zilverspar Abies nordmanniana, heeft een prachtige groene kleur die donkergroen wordt rond de kerstdagen, dit zorgt voor een geweldige kerstsfeer! 

 

Feiten over de Nordmann kerstbomen

De Nordmann zilverspar groeit niet snel, wel twee keer zo traag als de kwalitatief minder goede fijnspar. Het duurt 8 tot 10 jaar voordat Nordmann een hoogte heeft bereikt van 1.50 meter tot 2 meter! Dit is ook de reden dat deze kerstboom duurder is dan de originele Dennenboom, die wij van vroeger kende. 

De naalden zijn zacht, plat, 1,8 tot 3,5 cm lang en hebben een stompe top, waardoor ze niet prikken. 

Een Nordmann boom kan 60 meter hoog worden met een stambreedte van 2 meter. De hoogste aangetroffen Nordmann boom van Europa is 85 meter. 

De Nordmann kerstbomen die u in Nederland kunt kopen komen uit Denemarken, zo ook die van Garden Interiors. Denemarken exporteert rond de 5 miljoen kerstbomen per jaar, daar de weersomstandigheden en de bodemgesteldheid perfect is voor de Nordmann zilverspar kerstboom. 

Tips voor na de aankoop van uw Nordmann Spar Abies nordmanniana kerstboom: 

Bewaar het netje van de Nordmann kerstboom waarmee hij geleverd is, dit is namelijk erg handig als u de kerstboom na de kerst of Nieuwjaar wilt opruimen.

Zoek een mooie plek voor uw echte kerstboom. Let op dat hij niet op de tocht staat, dit kan er namelijk voor zorgen dat de Nordmann kerstboom uitdroogt. 

Zet de kerstboom niet te dicht bij een verwarmingsbron, houd minimaal 2 meter afstand. Zolang de Nordmann kerstboom in de ruimte staat is het goed om hem regelmatig water te geven. Dit voorkomt uitdroging en ook het uitvallen van de dennennaalden. 

 

Leuke wetenswaardigheden over de Nordmann Kerstboom 

Wist u dat de Nordmann in de natuur een voedselplant voor vogels is en dat de boom in de winter zijn opvallende groene kleur behoud? 

Hoe komt de Nordmann aan zijn naam? De Kaukasische zilverspar (Abies nordmanniana), nordmannspar of krimspar is in 1838 door de Finse bioloog Alexander von Nordmann (1803-1866) in West-Europa geïntroduceerd en wordt nu het meest als kerstboom gebruikt, doordat de naalden minder snel uitvallen dan die van de fijnspar (Picea abies). De Abies nordmanniana zilverspar wordt in Europa ook veel aangeplant voor de productie van hout, dat een witte kleur heeft. 

 

Wat voor een soort naalden heeft de Nordmann kerstboom?

Deze zijn zachter dan die van de fijnspar, ze prikken niet. De bovenkant van de naald is glimmend donkergroen en op de onderkant zijn twee blauw-witte lengtestrepen aanwezig. De naald van de boom is plat, ze zijn 1,8-3,5 cm lang en 2 mm breed. Ze hebben een stompe top, waardoor de aangenaam aanvoelen. De dikte van de naald is ongeveer 0,5 mm en kunnen niet prikken. 

De takken van de kerstboom staan in kransen rondom de stam. De zijtakken van de boom staan in twee rijen min of meer tegenover elkaar.

De Abies nordmanniana is kegel- tot zuilvormig. De boom heeft een gladde bast, die pas op zeer hoge leeftijd gegroefd gaat worden. Op de bast van de kerstboom zitten harsblaasjes.

De Kaukasische zilverspar houdt van veel water / regen. Hete zomers met periodes van lange droogte kunnen fataal zijn voor de Nordmann Abies nordmanniana. 

Wist u dat een Nordmann kerstboom wel meer dan 60m hoog en 2 meter in stamomtrek kan worden? En dat er 4 verschillende rassen Nordmann bomen zijn?

  • Abies nordmanniana 'Robusta' met spiraalsgewijze groei
  • Abies nordmanniana 'Aurea' met goudgeelachtige kleur
  • Abies nordmanniana 'Golden Spreader' met dwerggroei en goudgeelachtige kleur
  • Abies nordmannian 'Pendula' met hangende takken

Zie hier Echte Nordmann kerstboom die online bestelt kan worden. Snel geleverd, vers gekapt en kan brandveilig geïmpregneerd worden.

 

Twijfelt u nog welke kerstboom u wenst te kopen? Wellicht helpen onze andere blogs u bij uw keuze.

Een echte kerstboom of kunstkerstboom kopen?

Wat is beter voor het milieu, een Echte- of Nep Kerstboom?

De verschillen tussen PE en PVC kunstkerstbomen

Wat is een Nordmann Kerstboom precies?

De geschiedenis van de Kerstboom

 

Wij wensen u veilige kerstdagen en een gezond nieuwjaar!

Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? JaNeeMeer over cookies »