• Lorem ipsum

Een echte kerstboom of kunstkerstboom kopen?

15 Sep 2021
door Carla Johannson

Een echte- of nep kerstboom kopen? 

Een van de belangrijkste redenen welke kerstbomen gekocht worden is hoe hij er uitziet. Of het nu een kunstkerstboom is of een echte. 

Er zijn vele rassen echte kerstbomen, waaronder de Nordmann en Picea Omorika, de originele klassieke dennenboom. En tientallen kunstkerstbomen.  

Wat vindt u mooi, hoe groot moet hij zijn, wat brengt het kerstgevoel bij naar boven? Het kiezen van de juiste boom blijft dan ook een kwestie van smaak.

Een versgekapte kerstboom is uiteraard romantischer met zijn echte naalden en heerlijke dennengeur, maar tegenwoordig zijn vele hoogwaardige kunstkerstbomen niet van echt te onderscheiden. Plastic kerstbomen zijn altijd mooi symmetrisch en blijven perfect in model terwijl een echte scheve kerstboom natuurlijk ook zijn charme heeft. Veel mensen vinden de geur van een echte kerstboom belangrijk, maar is op te lossen door de kunstkerstboom te sprayen met dennengeur:).

 

Wat is nu duurzamer een echte of plastic kerstboom? 

Dat is een goede vraag. Zelfs de kerstboom-specialisten van Milieudefensie weten het eigenlijk niet helemaal. U verwacht het misschien niet, maar het autoritje om uw kerstboom op te halen is nog het meest vervuilend. 

Het is niet bekend of een echte kerstboom of kunstkerstboom beter is voor het milieu. 

Duidelijk is wel dat hoe langer je met je kerstboom doet de milieubelasting vermindert. Herplant een echte boom na de feestdagen of gebruik een kunstkerstboom meerdere jaren. Garden Interiors heeft mooiste en duurzaamste collectie kunstkerstbomen. Voor tientallen jaren kerstplezier. Onze bomen gaan nooit vervelen! 

Maar ook echte kerstbomen in een pot die u na kerst in de tuin kunt plaatsen.

Het is dan ook moeilijk om de milieuvriendelijkste boom aan te wijzen. Dat komt doordat plastic kerstbomen het milieu op een andere manier belasten dan echte kerstbomen.

Voor alle soorten kerstbomen geldt dat het beter is als ze van een hoge kwaliteit zijn en meerdere jaren meegaan en of u ze in de buurt koopt of online. Post.nl rijdt toch al door uw straat :).

 

Kunstkerstboom: lange levensduur

Ga je voor een kunstkerstboom let dan op de kwaliteit. Betaal liever iets meer voor een goede nep kerstboom die lang meegaat. Om de paar jaar een nieuwe kunstboom kopen is waarschijnlijk duurder en zeker slechter voor het milieu.

5 redenen voor het kopen van een kunstkerstboom

1. Een kunststofkerstboom verliest geen naalden

2. Vele Leuke alternatieven. U ziet waarschijnlijk meteen een donkergroene kerstboom voor u. Maar wie zegt dat u niet voor een besneeuwde of blauwe kerstboom kan gaan? U kunt het zo gek niet bedenken!

3. Goedkoper op lange termijn

Een kunstboom is duurder in aanschaf maar op lange termijn is dit een goedkopere keuze. Van een kwalitatief hoogwaardige kerstboom van bijvoorbeeld Our Nordic Christmas van Van der Gucht kunt u zeker tien tot twintig jaar lang genieten!

4. Blijft jarenlang mooi

Van een mooie kunstkerstboom kunt u jarenlang genieten. Berg hem elk jaar weer op in zijn meegeleverde opbergdoos of kerstboom zak samen met de led verlichting en de kerstballen en andere kerstversiering en hij blijft zeker jaren mooi.

5. Makkelijk in onderhoud

Een echte kerstboom moet u natuurlijk water geven en vaak stofzuigen omdat hij zijn naalden verliest. Dat probleem heb je niet met een kunstkerstboom. Je hoeft hem enkel maar te versieren en dan hoef je er wekenlang niet naar om te kijken. Je kan hem zonder zorgen elke dag bewonderen en genieten van je prachtige kerstboom!

En gemakkelijk op te bergen. 

Gebruik ledlampjes in uw kerstboom: deze zijn het goedkoopst in energieverbruik en hebben de minste milieubelasting. Met een beetje creativiteit maakt u Kerst een stukje duurzamer.

Wat wordt de keuze: een echte of kunstkerstboom?

Een echte kerstboom ruikt lekker, zien er goed door zijn natuurlijke grillige vormen en roepen gevoelens van nostalgie op. Toch gaat de voorkeur van Nederlanders steeds vaker uit naar een kunstboom. 

Een echte kerstboom is niet voor iedereen ideaal. 

De naalden in de auto die achterblijven tijdens het ophalen van de kerstboom, de naalden die uitvallen tijdens de kerstperiode en het feit dat u een boom eigenlijk met wortel moet kopen zodat de boom her geplant kan worden ivm de carbon footprint zorgt voor de nodige bedenkingen.

De kunstkerstbomen kunnen het ideale alternatief zijn, ze zijn tegenwoordig van een dusdanige goede duurzame kwaliteit.  

Indien u een kwaliteitsboom koopt, zoals een premium kunstkerstboom uit de collectie van Our Nordic Christmas by Van Der Gucht heeft u een boom die het resultaat is jarenlang opgebouwd vakmanschap. Een boom die U jaar na jaar zal betoveren. Deze natuurgetrouwe kunstkerstbomen zijn echt de investering waard. Niet van Echt te onderscheiden. 

Degelijke, kwaliteitsvolle heel natuurlijk ogende kunstkerstbomen met een specifiek exclusief design. Te herkennen aan onder meer de fijn afgewerkte houten voet. 

De voordelen van valse kerstbomen 

Uiterlijk en stijl

De meeste plastic kerstbomen, zelfs goedkope kerstbomen, zijn vandaag de dag van hoge kwaliteit en perfect gevormd. U heeft een grote keuze en voor elk budget is er een kunstkerstboom te koop. 

Geen gebroken takjes, uitvallende of bruine naalden en kromme stammen. U kunt de juiste maat, soort kunststof en vorm kiezen om zo de boomt te  kopen afgestemd op uw wensen en smaak. Elk jaar heeft u dan weer de perfecte kerstboom. Als u kunstkerstboom na gebruik goed opbergt, blijft hij in perfecte conditie en in dezelfde staat als op de dag dat u hem gekocht heeft. 

Gemak Het gemak van een plastic kerstboom is legio. Een kunstkerstboom kopen betekent dat u boom geleverd wordt in een stevige doos voor opslag op zolder. Wanneer u uw boom uitpakt, is deze eenvoudig in elkaar te zetten. 

Helemaal als u een valse kerstboom koopt met het zogenaamde Hinged scharniersysteem waarmee u de kerstboom met één beweging kunt opzetten. 

De takken vallen automatisch op zijn plaats en vormen zo een mooie ring van dennentakken. Zo heeft u meer tijd om uw kerstboom extra mooi te decoreren samen met de kinderen en extra te genieten van de heerlijke feestdagen.

Zoekt u een kerstboom met het Hinged scharniersysteem? Bekijk de Collectie. 

In tegenstelling tot een echte boom is het makkelijk om de kunstboom op te zetten. Geen gedoe om de stam in een emmer met aarde te plaatsen, of ergens op vast te schroeven, geen kleverige dennennaalden en het constant gebruik van de stofzuiger om de uitvallende naalden weg te halen.
De kunstboom heeft dan ook geen water en onderhoud nodig! U kunt bovendien een plastic kerstboom zo lang laten staan als u zelf wilt. 

Kostenbesparend

Als u een kwalitatief goede mooie kunstkerstboom aanschaft geheel naar uw smaak is dit een investeringen voor vele jaren. Een mooie kunstkerstboom gaat nooit vervelen. 

Een echte kerstboom en huisdieren

Als u huisdieren heeft en u een echte dennenboom wenst aan te schaffen,moet u wel opletten dat uw hond of kat bij de dennenboom uit de buurt blijft. Het sap van de dennenboom is namelijk giftig voor de dieren en kan braken, diarree of problemen met het zenuwstelsel veroorzaken. Het giftige sap kunnen de dieren binnenkrijgen door de naalden op te eten, maar ook door het water te drinken waar de boom in staat. Scherm de bovenkant van de kerstboomstandaard met water reservoir goed af en zorg ervoor dat uw alle gevallen dennennaalden zo snel mogelijk opruimt.

Gezondheidsproblemen en veiligheid

Een nep kerstboom is niet allergeen en geeft geen allergische reactie zoals bijvoorbeeld hooikoorts achtige verschijnselen. Echte kerstbomen die niet geïmpregneerd zijn worden een brandgevaar als ze uitdrogen. 

Alle hoogwaardige merken kunstkerstbomen zijn vlamvertragend en brandveilig gecertificeerd. Ze voldoen aan de hoogst gestelde Europese veiligheidseisen en normen zoals NEN 71-2 - NEN-7008 - DE-4102-1 (B1) of EN 13501-1+A1. Dus uitermate geschikt bij u thuis op uw bedrijf, school, Horeca gelegenheid of instelling.

Milieuvriendelijk

Met een wereld die stilletjes aan, maar zeker, opwarmt, draag je met een valse kerstboom ook je steentje bij aan het milieu!

Jaarlijks worden er minimaal 2,8 miljoen (!) dennenbomen gekapt voor alleen al Nederland. In Denemarken totaal 5 miljoen voor de Duitse markt. 

Daarnaast moeten al deze bomen vervoerd worden naar de groothandel en winkels. En vandaar uit weer naar u huis, wat in 90% van de gevallen met de auto gebeurd. En dan… gaan de bomen richting de vuilstort….. Dit is uiteraard allesbehalve milieuvriendelijk. 

Nog even de voor en nadelen op een rijtje van Echte of Nep Kerstboom

Een echte kerstboom is hoeft niet duur te zijn, deze heb je al tussen de 15 en 60 euro. Als u een kerstboom met kluit en pot koopt, en op tijd water geeft, gaat de boom lang mee. De naalden vallen minder snel uit en de heerlijke dennengeur blijft langer hangen. Als u de boom goed verzorgd, kunt de boom in de tuin planten en kunt u de boom volgend jaar nogmaals gebruiken. Echte Kerstbomen zijn op te delen in twee categorieën: zilversparren (Abies) en sparren (Picea). De zilversparren hebben rechtopstaande, stompe, naalden. Sparren hebben hangende spitsere naalden die vaak wat meer prikken. En ze worden aangeboden op drie manieren.

  • Kerstbomen gezaagd zonder wortelkluit
  • Kerstbomen in pot geteeld, deze kunnen in de tuin gepland worden
  • Kerstbomen in pot gedrukt, hiervan zijn de wortels afgeknipt. De boom zal dood gaan als deze in de tuin gepland wordt. 

Nadelen echte kerstboom

De naalden van een echte kerstboom vallen uiteindelijk uit. Dit geeft rommel en u moet regelmatig stofzuigen. U moet de boom na kerst verwijderen wat vaak extra troep geeft en u moet hem naar de vuilstort brengen. Wat weer naalden in uw auto betekend. 

 

Voordelen kunstkerstboom

U kunt jarenlang van een mooie niet van echt te onderscheiden kunstkerstboom blijven genieten. De naalden vallen niet uit en een hoogwaardig premium kerstboom behoudt altijd zijn mooie vorm. 

 

Nadelen kunstkerstboom

Kunstbomen zijn veel duurder dan echte bomen. Een mooie kunstkerstboom begint vanaf 200 euro. U heeft opbergruimte nodig om deze op te slaan. Ze ruiken niet naar lekkere dennengeur. Bovendien kost het uit elkaar halen van de boom wat tijd. Dit geldt overigens niet voor alle plastic kerstbomen. 

Is de kerstboom voorzien van het Hinged systeem, dan is de boom binnen 3 minuten opgeruimd. 

Tips om uw echte kerstboom mooi te houden. 

Koop om te beginnen een boom die niet of geen bruine naalden heeft: deze zijn al dood en vallen snel uit. Uw kerstboom is dan niet vers gezaagd. Kijk aan de onderkant van de stam hoe uitgedroogd deze is, wilt u de boom water gaan geven, zaag dan 1 a 2cm van de onderkant de stam af, zo kan de boom gemakkelijk water opnemen. 

Geef de kerstboom de eerste dag veel water. Daarna kunt de boom een halve tot een liter water per dag geven. 

Kies in plaats van een gekapte boom een kerstboom met een kluit in een pot. Een afgezaagde boom is dood en zal sneller uitvallen. De kerstboom met kluit in een pot leeft en kan gemakkelijk water opnemen via de wortels. Hij kan na de kerst ook in de tuin geplant worden. 

Laat de vers gekochte kerstboom wennen aan de overgang van de koude buitentemperatuur naar de warme binnentemperatuur. Zet de boom eerst een dag in de schuur of in de gang. 

Zet de boom nooit te dicht op de verwarming of een andere warmtebron, zoals de open haard, hierdoor droogt hij snel uit en vallen de naalden uit.

 

Uw kerstboom in de tuin planten

Wilt u uw kerstboom met kluit in de tuin plaatsen na de kerst?

 Let dan wel op de volgende punten:

Laat de boom weer wennen aan de temperatuurovergang van binnen naar buiten door hem bijvoorbeeld een dag in de schuur te zetten.

Plant de boom in de tuin op een dag dat het niet vriest.

Als u de boom volgend jaar niet meer als kerstboom wilt gebruiken, dan kunt u de pot voorzichtig losknippen. Let op dat dan de wortels niet beschadigen. Graaf een diep gat in de grond en plaats hier de kerstboom in. Gooi er potgrond bij en geef de boom gedurende de eerste paar maanden genoeg water! 

Als u de boom volgend jaar wel als kerstboom wil gaan gebruiken, plant de kerstboom dan met pot en al in de grond. Laat de pot een klein stukje boven de grond uitsteken en geef de boom het hele jaar regelmatig water. 

Wij wensen u fijne kerstdagen! 

Twijfelt u nog of u een echte of kunstkerstboom wil kopen?

Wellicht kunnen deze Blogs u helpen bij uw keuze.  

Wat is beter voor het milieu, een Echte- of Nep Kerstboom?

De verschillen tussen PE en PVC kunstkerstbomen

Brandveilige Kerstbomen

Wat is een Nordmann Kerstboom precies?

De geschiedenis van de Kerstboom

Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? JaNeeMeer over cookies »